Borok

Boraink

A borvidékre elsősorban az illatokban és savakban gazdag fehérborszőlő-fajták a jellemzőek. Ezek közé tartozik a Chardonnay, az Olaszrizling, az Ezerjó, a Rizlingszilváni, a Zöld Veltelini, az Irsai Olivér, a Cserszegi Fűszeres, a Tramini és Ottonel Muskotály, de kezd terjedni a Sauvignon Blanc, a Rajnai Rizling és a Leányka.

Az utóbbi években újra éledezni kezd a vörös borszőlő termesztés is. A kék szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot fordulnak elő, de néhány kivételtől eltekintve így is elsősorban inkább rozék alapanyagaként vannak felhasználva.

Pincészetünk borai is elsősorban a hagyományos regionális trendeket követik.

ezerjó

Az Ezerjó magyar történelmi szőlőfajta, hungarikum. Bora alkoholban gazdag, kemény, kissé fanyarkás ízű, markánsan savas, zöldesfehér színű, száraz, nem illatgazdag bor. Első osztályú borként vagy házasítási alapként is, de keresett pezsgő alapbornak is a markáns savai miatt. Több éves érlelés után a savai igen szépen lekerekednek, és szép ízharmóniát alkot. Alakalmas a fajta hórdós érlésre is.

rizlingszilváni

Borászatunk egyik kedvenc fajtája, és egyben a környék egyik fő fajtája. Svájci eredetű, hibrid szőlőfajta, melyet több országban Müller Thurgau néven ismernek. Korai érésű, bőtermő fehér borszőlőfajta. Bora könnyed, illatos, közepes cukor és kis savtartalmú, gyorsan fejlődik, de viszonylag gyorsan is hanyatlik.

szürkebarát

A Szürkebarát, más nevén Pinot Gris vagy Pino Grigio az Ászári borvidék legfőbb fajtája, zászlós bora. Franciaországból származik, a pinot család tagja, közvetlen rokonai a Pinot Blanc és a Pinot Noir. A Szürkebarát telt, finom savú, parfümös bort ad diós, füstös, fűszeres, sőt sokszor mézes jelleggel, legyen a stílus akár száraz, édes vagy – a botrytises változatban – akár szuperédes. Közép érésű (szeptember vége, október eleje), közepesen termő fehér borszőlőfajta.

cserszegi fűszeres

Magyar szőlőfajta, melyet 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon Bakonyi Károly keresztezte az Irsai Olivér és a Piros Tramini szőlőfajtákból. Hamar érik, jól bírja a téli hideget, így elősorban az ország eszaki felébe szánták. Megfelelő időben szüretelt termésének bora muskotályos illatú, fűszeres zamatú, harmonikus savtartalmú, extraktban gazdag.

sauvingnon blanc

Az egyik kedvenc szőlőfajtánk, amely jellemzője az élénk savak, és a fajtajelleges füves, csalános, mangós, egres illatjegyek. Mivel a világ egyik legismerebb fajtája ezért nálunk is megtalálható és reduktív technologiával elkészített borát korán palackba zárjuk. Az élénk savait a termőhelynek és a borvidék éghajlatának és a homokos termőréteggel és agyagos altalajjal rendelkező talajnak köszönheti.

Rozé cuvé

Két kékszőlő házasításából készült kellemes rozé bor. A Pinot Noir és a Zweigelt összhangba hozza a teltséget, a kellemes piros bogyós gyümölcs és eper illatokat. A reduktív eljárásnak köszönhetően a frissesség jól megőrizhető és korai palackozással ez tovább fokozható. A két szőlőfajta érdekes játékot űz a fogyasztóval, mert az elsődleges illatanyagokat a Pinot Noir adja, míg a zamatot a Zweigelt jellegzetessége biztosítja. Ez a kettőség jellemzi a bort.

cabernet sauvignon

Világszinten az egyik legnépszerűbb vörös bor fajta. Esetünkben a szőlő termőterülete barna erdei talaj, ahol a meglévő mikroklímának köszönhetően akár gyengébb évjáratban is szépen beérik. A 11 hónapos francia barique hordós érlelésnek köszönhetően szépen megjelenek benne a meggyes illatok. Savai szépen lekerekednek és a palack érlelésnek köszönhetően fejlődnek is.