Borok

Boraink

A borvidékre elsősorban az illatokban és savakban gazdag fehérborszőlő-fajták a jellemzőek. Ezek közé tartozik a Chardonnay, az Olaszrizling, az Ezerjó, a Rizlingszilváni, a Zöld Veltelini, az Irsai Olivér, a Cserszegi Fűszeres, a Tramini és Ottonel Muskotály, de kezd terjedni a Sauvignon Blanc, a Rajnai Rizling és a Leányka.

Az utóbbi években újra éledezni kezd a vörös borszőlő termesztés is. A kék szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot fordulnak elő, de néhány kivételtől eltekintve így is elsősorban inkább rozék alapanyagaként vannak felhasználva.

Pincészetünk borai is elsősorban a hagyományos regionális trendeket követik.

ezerjó
Az Ezerjó magyar történelmi szőlőfajta, hungarikum. Bora alkoholban gazdag, kemény, kissé fanyarkás ízű, markánsan savas, zöldes-fehér színű, száraz, nem illat gazdag bor. Sokrétű felhasználás jellemzi ezt a fajtát, hiszen nem csak önálló borként állja meg a helyét, de házasítási alapként is szolgálhat, vagy éppen pezsgő alapbornak is kiváló, markáns savainak köszönhetően. Több éves érlelés után a savai igen szépen lekerekednek, és szép ízharmóniát alkotnak. A fajta alkalmas hordós érlelésre is. Településünkön „Cilifánt” néven szokták emlegetni, a hagyomány őrzés jegyében, pincészetünk is e névvel fémjelzi az Ezerjóból készült borait.
rizlingszilváni

A Rizlingszilváni nem csak borászatunk egyik kedvenc bora, de egyben az ászári körzet egyik fő fajtája is. Svájci eredetű, hibrid szőlőfajta, melyet több országban Müller Thurgau néven ismernek. Korai érésű, bőtermő, – fehér borszőlőfajta. A Rizlingszilvániból készült bor könnyed, illatos, közepes cukor és kis savtartalmú, gyorsan fejlődő, harmonikus ízű.

szürkebarát

A Szürkebarát, más nevén Pinot Gris vagy Pino Grigio az Ászári borvidék legfőbb fajtája, úgynevezett zászlós bora. Franciaországból származik, a Pinot család tagja. Közvetlen rokonai a Pinot Blanc és a Pinot Noir. Közép érésű (szeptember vége, október eleje), közepesen termő fehér borszőlőfajta. A Szürkebarát telt, finom savú, parfümös bor, diós, füstös, fűszeres, sőt sokszor mézes jelleggel, legyen a stílus akár száraz, édes vagy – a botrytises változatban – akár szuperédes.

cserszegi fűszeres

Magyar szőlőfajta, mely 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon született az Irsai Olivér és a Piros Tramini szőlőfajták keresztezéséből Bakonyi Károly munkásságának köszönhetően. Hideg tűrő, korán érő fajta, így eredendően az északi országrészekbe szánt szőlőfajta. A megfelelő időben szüretelt termésből készült bor muskotályos illatú, fűszeres zamatú, harmonikus savtartalmú, extraktban gazdag.

 

sauvingnon blanc

A világ egyik legismertebb fehér szőlő fajtája és a belőle készült bor pincészetünkben is az egyik legkeresettebb. Reduktív technológiával készítjük és korán palackba zárjuk. Jellemzőek rá az élénk savak és a fajtajelleges füves, csalános, mangós, egres illatjegyek. Élénk savait a termőhelynek, a borvidék éghajlatának és a homokos termőréteggel illetve agyagos altalajjal rendelkező talajnak köszönheti.

Rozé cuvé

A Pinot Noir és Zweigelt házasításából készült ízletes rozé borunk magában hordozza a kellemes piros bogyós gyümölcs és málna illatokat, illetve a kék-szőlőre jellemző teltséget is. A reduktív eljárásnak köszönhetően a frissesség jól megőrizhető és korai palackozással ez tovább fokozható. A két szőlőfajta érdekes játékot űz a fogyasztóval, mert az elsődleges illatanyagokat a Pinot Noir adja, míg a zamatot a Zweigelt jellegzetessége biztosítja. Ez a kettősség jellemzi a bort.