Az Ászári Asszonyfektető bor története

Az Ászári Asszonyfektető bor története

Minden bornak története van. Némelyiknek rövidebb, némelyiknek hosszabb, némelyiknek hétköznapibb, némelyiknek fordulatos. Az Ászári Asszonyfektetőé – vitán felül – az utóbbiak közé tartozik.

Bár maga a név valószínűleg erős asszociációkat hív elő mindenkiből, az Ászári Asszonyfektető nem egy pajzán bor. Viszont könnyen levesz bárkit a lábáról, nemcsak a női nem képviselőit, ezt előrebocsátjuk.

Szóval akkor mi is ez az asszonyfektető, és mi köze van Ászárhoz?

Ászárt, a Neszmélyi borvidék egyik jelentős települését, ahonnan egyébként csak egy kőhajítás Pannonhalma és Mór is, évszázadok óta szorgos szőlő- és bortermelő népek lakják. Adottságai kiválóak, ahogy mondani szokás, az Isten is szőlőtermesztésre teremtette. Így gondolták ezt a csákvári Esterházyak is, akik, mint a vidék urai, mintaszőlészetet és pincét hoztak itt létre a XIX. század második felében. A XX. században aztán a történelem keresztülrohant Ászáron is, az Esterházyak eltűntek, a pince azonban megmaradt, és évről évre bor is került bele.

A szürkebarát szőlőfajtát valószínűleg a Franciaországból a XIII. században érkezett pálos szerzetesek hozták magukkal – magyar nevét is a szerzetesek (akkor még) szürke csuhájáról kapta. Több borvidéken hamar új otthonra talált, így Ászáron is. Sokarcú szőlőfajta, a könnyű, csontszáraz bortól a késői szüretelésű édes borig többféle stílusban elkészíthető. Az ászári pincében is mindig érlelődött többféle szürkebarát.

Hogy milyen események hatására kapta az ászári, késői szüretből származó, édes szürkebarát az Asszonyfektető nevet, arról több városi legenda is kering, egy közös elem azonban mindegyikben van: a rendkívül finom bor hatásának köszönhetően egy hölgy vízszintes helyzetbe került…elfáradt, és megpihent. Mi ezt a sztorit fogadjuk el hitelesnek:

A rendszerváltás előtti évtizedekben gyakran fordultak meg az ászári pincében fontos pártfunkcionáriusok, akik kedvvel ellenőrizték a borkészlet minőségét. Így esett, hogy egyszer egyikőjük hölgy kísérője különösen alaposan vizsgálta meg egy édes szürkebarát stílusjegyeit, amely munka olyannyira elfárasztotta, hogy a pincéből feljőve mély álomba zuhant. 🙂 Ahogy a pince dolgozói mondták, az asszony elfeküdt :-D. Így kapta az ászári édes szürkebarát az Asszonyfektető nevet.

Az egykori Esterházy pince bezárása után, ma már csak a Petőcz Pincészet készítheti ezt a védjegyoltalom alatt álló, késői szüretelésű, némiképp az aszúra hajazó, sokízű ászári borkülönlegességet, mely bekerült a Komárom-Esztergom megyei értéktárba is.

Megosztom a bejegyzést

Facebook

További bejegyzések

Vince-napi boros mulatság

Január 22-én, Szent Vince, a vincellérek védőszentjének nevenapján, Vince-napimulatságot tartunk, melyre szeretettel hívunk minden borkedvelőt.Vince napja a hagyomány szerint időjárás- és termésjósló nap. Ha megcsordul

Elolvasom »

Borok pályaválasztása 2021

Miközben odakint ránk szálltak a novemberi ködök, és a reszelős szitálásban egyre jobban elmosódnak a körvonalak, idebent a pincében épp ellentétes folyamatok zajlanak: megy a

Elolvasom »