Borok pályaválasztása 2021

Borok pályaválasztása 2021

Miközben odakint ránk szálltak a novemberi ködök, és a reszelős szitálásban egyre jobban elmosódnak a körvonalak, idebent a pincében épp ellentétes folyamatok zajlanak: megy a Nagy Tisztulás, melynek során nemcsak a borok, hanem a borász tervei is egyre tükrösebbé válnak.

A frissen kierjedt osztály tanulói számára ez a pályaválasztás ideje: most dől el, ki áll hamarosan munkába, ki fog tovább érlelődni. És ha még továbbtanul, akkor azt hol és hogyan teszi meg. Tartályban kerekedik még finom seprőn? Hordóba kerül? Ha igen, kis vagy nagy hordóba? Lágyabb vagy erősebb pörkölésűbe?

Minden évben szemben állunk ezekkel a kérdésekkel, és mindig ugyanazt a szorongást érezzük. Olyan ez, mint a végzős diákok szüleinek aggodalma (innen is együttérzésünket fejezzük ki nekik): Képességei mire teszik alkalmassá a gyereket?, Ő mit szeretne?, Az életben való boldoguláshoz mi adja neki a legtöbb segítséget? Nehéz kérdések ezek, ráadásul elsőre úgy érzi az ember, van bennük valami végleges, nem visszafordítható is. (Persze aztán mindenki rájön, szülő, borász, borászszülő, hogy korrigálásra mindig van lehetőség.)

Nálunk is, mint a borkő, kezdenek kristályosodni a dolgok: színes-szagos 🙂 tételeink közül elsőként a rozé fordul majd rá a palackig tartó célegyenesre, várhatóan decemberben. Januárban pedig követik őt a jó ivású tanulócsoport további tagjai: a cserszegi szárazban és maradék cukorral, a rizlingszilváni, a sauvignon blanc, az olasz rizling, valamint a szürkebarát és a chardonnay első változata.

E két utóbbi tétel egy része valószínűleg hordóba is kerül, mert egyrészt érdemesnek mutatkoznak rá, másrészt pedig szeretnénk nektek is megmutatni, hogy Ászáron a gyümölcsös, elegáns könnyedség mellett a hordós komplexitás és mélység is megterem, fehérben és vörösben egyaránt.

Így állnak hát dolgaink mostanság. Még ugyan hallatszik Márton libáinak gágogása, de lélekben már készülünk az ádventi időszakra. Ami egyébként egy borászatban (is) az őrült rohanás ideje rendszerint :-). Addig meg a novemberi szürkeség ellen ajánljuk a sokatoknál már bevált, Petőcz-féle, 0,75 l-es kiszerelésű, erős kedélyjavító hatású termékek rendszeres fogyasztását! Cheers!

Megosztom a bejegyzést

Facebook

További bejegyzések

Vince-napi boros mulatság

Január 22-én, Szent Vince, a vincellérek védőszentjének nevenapján, Vince-napimulatságot tartunk, melyre szeretettel hívunk minden borkedvelőt.Vince napja a hagyomány szerint időjárás- és termésjósló nap. Ha megcsordul

Elolvasom »