Így szüreteltünk 2021-ben

Így szüreteltünk 2021-ben

Befejeztük. Mármint a szüretet és mármint erre az évre :). Az utolsó szőlőfürt is beért a pincébe, ahol megkezdte élete második nagy utazását. Persze a munkáknak ezzel még koránt sincs vége, nekünk is jön a második felvonás. De azért az utolsó szüretelő láda elmosása alkalmat ad arra, hogy pár szóban összefoglaljuk, milyen gondolatok cikáztak a fejünkben a hosszú szüreti nappalokon és éjszakákon.

A szüret sohasem könnyű. Hosszú, intenzív időszak, ami újra és újra próbára teszi a borász kitartását, fizikai erejét, kreativitását, türelmét, alkalmazkodó- és problémamegoldó képességét. És alaposan igénybe veszi a humorérzékét is. 🙂 Különösen egy ilyen különös évjáratban, mint amilyenre 2021-re sikeredett.

Ez az év bőven tartogatott számunkra meglepetést. Ilyet is, olyat is. A furcsaságok mindjárt az igen téliesre sikeredett tavasszal kezdődtek, melynek köszönhetően az elmúlt jónéhány év legkésőbbi rügyfakadását produkálták az ültetvények. Az évjáratnak jó 3 hetes késéssel vágtunk neki, amelyből a későbbi meleg periódusoknak köszönhetően behozott valamennyit a szőlő, de a szüret így is jó két héttel később kezdődött, mint általában. Augusztus második felére pedig még az ősz is beszökött a nyárutóba olyan hajnali-reggeli hidegeket produkálva, hogy egyik szemünk sírt, a másik nevetett. Sírt, mert az alacsony hőfokok visszavetették a zsendülés kellős közepén járó gyümölcsöt, viszont nevetett is, mert tudtuk, hogy a számunkra olyan kedves illatok és zamatok így sokkal nagyobb koncentrációban őrződnek meg a bogyókban.

Aztán maga szüret is ilyesfajta kettősséggel folytatódott. A korai fajták igen virgonc savakat hoztak, később viszont tankönyvi sav-cukor egyensúlyok alakultak ki. Különösen szépen teljesítettek a kékszőlők, mind rozében, mind vörösben. Az eső hol esett, hol nem, rendszerint akkor, amikor nem kellett volna :). De persze ettől is szép ez a hivatás, hogy minden évben újra tanuljuk a fajtákat, a fogásokat, minden évben levizsgázunk kitartásból, találékonyságból, figyelemből. És minden évben megtanuljuk újra, hogy mi itt nem teremtők, hanem közreműködők vagyunk :).

Egy szó mint száz, izgalmas évjárat lesz 2021, illatos, élettel teli. Mi pedig már azon ügyködünk, hogy a ránk jellemző gyümölcsös, elegáns könnyedséget ismét a palackokba varázsoljuk.

Hamarosan kóstolhatjátok az elmúlt hónapok munkájának gyümölcseit! Addig is borozzatok az októberi vidám napsütésben! Cheers!

Megosztom a bejegyzést

Facebook

További bejegyzések

Vince-napi boros mulatság

Január 22-én, Szent Vince, a vincellérek védőszentjének nevenapján, Vince-napimulatságot tartunk, melyre szeretettel hívunk minden borkedvelőt.Vince napja a hagyomány szerint időjárás- és termésjósló nap. Ha megcsordul

Elolvasom »

Borok pályaválasztása 2021

Miközben odakint ránk szálltak a novemberi ködök, és a reszelős szitálásban egyre jobban elmosódnak a körvonalak, idebent a pincében épp ellentétes folyamatok zajlanak: megy a

Elolvasom »