Borok

Boraink

A borvidékre elsősorban az illatokban és savakban gazdag fehérborszőlő-fajták a jellemzőek. Ezek közé tartozik a Chardonnay, az Olaszrizling, az Ezerjó, a Rizlingszilváni, a Zöld Veltelini, az Irsai Olivér, a Cserszegi Fűszeres, a Tramini és Ottonel Muskotály, de kezd terjedni a Sauvignon Blanc, a Rajnai Rizling és a Leányka.

Az utóbbi években újra éledezni kezd a vörös borszőlő termesztés is. A kék szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot fordulnak elő, de néhány kivételtől eltekintve így is elsősorban inkább rozék alapanyagaként vannak felhasználva.

Pincészetünk borai is elsősorban a hagyományos regionális trendeket követik.

petocz-pinceszet-aszar-ezerjo-2020-744x
ezerjó

Az Ezerjó szőlő termesztése hosszú múltra tekint vissza az ászári körzetben. A borvidék egyik kedvelt fajtája volt, hiszen a markáns savaknak köszönhetően, az Ezerjóból készült bor jól eltartható. Településünkön „Cilifánt” néven szokták emlegetni, a hagyomány őrzés jegyében Pincészetünk is e névvel fémjelzi az Ezerjóból készült borainkat.  Az Ezerjóból készült bor citrusos illatjegyeket hordoz, és erőteljes savgerince adja meg a bor jellegzetes frissességét.

rizlingszilváni

A Rizlingszilváni nem csak borászatunk egyik kedvenc bora, de egyben az ászári körzet egyik fő fajtája is. Svájci eredetű, hibrid szőlőfajta, melyet több országban Müller Thurgau néven ismernek. Korai érésű, bőtermő, – fehér borszőlőfajta. A Rizlingszilvániból készült bor könnyed, illatos, közepes cukor és kis savtartalmú, gyorsan fejlődő, harmonikus ízű.

szürkebarát

A Szürkebarát, más nevén Pinot Gris vagy Pino Grigio az Ászári borvidék legfőbb fajtája, úgynevezett zászlós bora. Franciaországból származik, a Pinot család tagja. Közvetlen rokonai a Pinot Blanc és a Pinot Noir. Közép érésű (szeptember vége, október eleje), közepesen termő fehér borszőlőfajta. A Szürkebarát telt, finom savú, parfümös bor, diós, füstös, fűszeres, sőt sokszor mézes jelleggel, legyen a stílus akár száraz, édes vagy – a botrytises változatban – akár szuperédes.

szürkebarát prémium

A szürkebarát alkalmas fajta a késői szüretre, ha hosszú száraz ősz van. A 2018-as évjárat is ilyen volt, amit kihasználva egy jól beérett szőlőt szüreteltünk. A teljesen kiforrót bor alkoholtartalma így 13 V%-ot is meghaladja. Így ez a tétel alkalmassá vált a fahordós érlelésre, ezért egy teljesen új tölgyfahordóban 3 hónapot töltött. A hordó szép illat és zamatjegyeket kölcsönzött a bornak.

cserszegi fűszeres

Magyar szőlőfajta, mely 1960-ban a Keszthely melletti Cserszegtomajon született az Irsai Olivér és a Piros Tramini szőlőfajták keresztezéséből Bakonyi Károly munkásságának köszönhetően. Hideg tűrő, korán érő fajta, így eredendően az északi országrészekbe szánt szőlőfajta. A megfelelő időben szüretelt termésből készült bor muskotályos illatú, fűszeres zamatú, harmonikus savtartalmú, extraktban gazdag.

 

CSERSZEGI FŰSZERES​ (félédes)

Késői szüretnek köszönhetően egy 26 gramm maradékcukorral és erőteljes muskotályos illattal rendelkező desszertbort készítettünk. A fajta jellegzetes illata már a kitöltéskor érezhető és a bor muskotályos illata, fűszeres zamata, harmonikus savtartalma és a hosszú lecsengése élményt ad a fogyasztónak.

petocz-pinceszet-aszar-cserszegi-fuszeres-2020-744x
Chardonnay

A Chardonnay kemény karakterű, de finom savérzetű, fajtajelleges zamatú, telt ízű bor. Kiváló minőségét és különleges összetételét a tökéletes mikroklíma és termőterület adta. Üde, friss formájában kedvelt, amely a reduktív technológiának köszönhetően az elődleges illatanyagokat szépen megtartotta.

Rozé
A Pinot Noir ízletes rozé borunk magában hordozza a kellemes piros bogyós gyümölcs és málna illatokat egy csipet pirospaprikával fűszerezve, illetve a kékszőlőre jellemző teltség is jellemzi. A reduktív eljárásnak köszönhetően a frissesség jól megőrizhető és korai palackozással ez tovább fokozható. A helyben megtermelt kékszőlő a viszonylag magas savtartalma miatt kiváló rozé alapanyagot ad, amelyet kihasználva szüreteltük és készítettük belőle e kiváló tételt.
Olaszrizling

Október közepén szüretelt szőlőből készült, magas beltartalmú és intenzív illatú bor készült a kiváló alapanyagból. A fajtára jellemző mandulás illat és aromajegyek bőségesen felfedezhetők a borban. A jól beérett szőlőnek köszönhetően az alkoholtartalom is előtérbe kerül.

RiSza cuvée
Érdekes szójátékból kapta nevét legújabb borházasításunk. Két borból készült 50-50%-os arányban házasítva, az alapanyagok pedig a Rizlingszilváni és Sauvignon Blanc. A két fajta nagyon közel áll egymáshoz mind illatban, mind íz harmóniában. A házasítás ezeket a tulajdonságokat csak erősítette. Félszáraz jellegének köszönhetően kedvelt a nyári meleg napokon, akár fröccs alapanyagaként is.
petocz-pinceszet-aszar-gyongyozobor-2020-744x
Gyöngyöző bor
Gyöngyöző borunk szőlőfajtája a rizlingszilváni. A gyorsan fejlődő bor gyanánt, kihasználjuk, hogy az elsődleges illatanyagok és a magasabb beltartalom kettőségét felruházzuk a hozzáadott széndioxid pezsgésével. Így egy izgalmas Frizzante típusú bort kapunk, amit ajánlunk ünnepekre vagy a szürke hétköznapok jobbá tételére is.