Borok

Boraink

A Neszmélyi borvidék, és annak délnyugati határán Ászár, mindig is az üde, illatos és gyümölcsös borok hazája volt. Elsősorban a fehérszőlők érzik jól magukat ezen a tájon: a hazai válogatottból az Irsai Olivér, a Cserszegi fűszeres, a Királyleányka, a Rizlingszilváni és az Ezerjó, a nemzetközi csapatból pedig leginkább a Sauvignon Blanc, a Chardonnay és mostanság már a Rajnai rizling is.

A kékszőlőket a Pinot Noir képviseli legnagyobb arányban, de találkozni Kékfrankossal és Merlot-val is. A kékszőlők az esetek nagyobb részében rozévá avanzsálnak, de érdemes a vörösborokra is odafigyelni, gyümölcsös, jó ivású karakterük igazán fogyasztóbaráttá teszi őket.

A magunk részéről áthatóan gyümölcsös, fajtajelleges, kristálytiszta ízű és illatú, elegánsan könnyed borokban igyekszünk palackba zárni Ászár szellemét.

petocz-pinceszet-aszar-ezerjo-2020-744x
ezerjó

Cilifánt, azaz ezerjó ászáriasan, a porcelánboltból. Ez a bor valóban olyan, mint a porcelán: minden ízében kristálytiszta, vibráló savú, lendületes és hosszú. Éppoly sokszínű, mint a porcelánon megtörő fény. Ászár és az Ezerjó régi, nagy találkozás!

rizlingszilváni

A Rizlingszilvánit introvertált fajtának tartják, de nálunk mindig rácáfol erre az állításra. Intenzív, érett narancsos illatát finoman szólva sem rejti véka alá, mint ahogy citrusos zamatát, a kortynak egy kis X-faktort adó, érintésnyi fanyarságát is büszkén elénk tárja. Vidám, üdítő bor, szódával vagy anélkül. Az örömteli hétköznapok bora. Akár hétvégékre is.

szürkebarát

A Franciaországból útra kelt Szürkebarát Ászáron új otthonra talált. Nem tartozik a magamutató fajták közé, meghálálja, ha leülnek mellé, és odafigyelve kóstolják. Nem a harsogó illatokról szól, hanem a finom részletekről: fehér húsú őszibarack illatáról, lédús gyümölcsök ízéről, telt, kerek kortyról. Diófa árnyékában, kellemes társaságban poharazva érzi jól magát ő is.

szürkebarát prémium

Ilyen az, amikor egy eredendően visszahúzódó fajtán felcsavarjuk a potmétert. 2018 hosszú, meleg, száraz ősze lehetővé tette, hogy a Szürkebarátot az utolsók között hozzuk be a pincébe, ahol a különleges tehetségeknek kijáró új fahordós érlelésben részesült. Mindez a késői szüretnek köszönhető érett ízeket további rétegekkel gazdagította: a hordó fűszereivel, tanninjai feszességével.   Egy szép évjárat – szerintünk – hiteles lenyomata.

cserszegi fűszeres

Illatos szülők gyermeke, Irsai Olivér és Piros Tramini nászából született fajta, így nem tud nem parfümös lenni. Mi persze nem is akarnánk, hogy elrejtse fűszeres, virágos illatát, harapni valóan gyümölcsös zamatait, éber savait, sportos, üdítő karakterét. A Cserszegi igazán jól érzi magát a Neszmélyi borvidéken, és ettől mi is igazán jól érezzük magunkat ezen a klassz borvidéken.

CSERSZEGI FŰSZERES​ (félédes)

Amikor az ezerszínű indián nyár még szeptember végén is Ászáron vendégeskedik, akkor a Cserszegi fűszerest sokáig a tőkén hagyjuk, hadd élvezze minél tovább az érlelő napsütés melegét. Ilyenkor az ezerszínű ősz a pincében ezerízű borrá válik: egy Cserszegi fűszeressé, melynek mély, fűszeres illatában, telt, kellemesen édes, de még mindig vibráló savú kortyában megőrződik egy nagyszerű évjárat minden szépsége.

petocz-pinceszet-aszar-cserszegi-fuszeres-2020-744x
Chardonnay

A Chardonnay gyümölcsös, könnyed, vagány verziója. Illatában érett citrusok és déligyümölcsök, kóstolva a gyümölcsök mellett felsejlik a Chardonnay emblematikus pörkölt mogyoróssága is. Arányos, lendületes, a könnyedségbe egy kis komolyságot mesterien csempésző bor. Egy klasszikus fajta és stílus kortárs újragondolása.

Rozé

Minden, amit a klasszis rozéról tudni akartál. Elegáns, pasztell rózsaszín, illatában és ízében szamóca és málna, nem harsogóan, de nem is szégyenlősen. Bár friss, hosszú savak lendítik, mégsem habkönnyű, elegáns tónusaihoz súly is járul. Provance-i lezserség és elegancia – Ászárról.

Olaszrizling

A legmegbízhatóbb, egyben legvisszahúzódóbb barát. Ő az, aki csendben megül az asztal szélén, nem hivalkodik sem illatával, sem ízével, mégis valami időtlen nyugalom árad belőle. Citrusokra és a fajtajelleges mandulára hangolt, telt, arányos, kerek bor. Az olasz rizling mindig kéznél van és mindig jó választás.

RiSza cuvée

Nomen est omen – ez a bor riszálja így is, úgy is. Egy visszafogott (Rizlingszilváni) és egy harsány (Sauvignon Blanc) fajta táncra perdítő házasítása 50-50%-os arányban. Édes, parfümös illatában őszibarack és mangó, savai virgoncak, kellemes édessége jólesően vokálozik a háttérben. Fogyasztása ellenállhatatlan riszálást idézhet elő!

petocz-pinceszet-aszar-gyongyozobor-2020-744x
Gyöngyöző bor

Ha a Rizlingszilváni buborék nélküli változata az örömteli hétköznapok bora, akkor gyöngyöző verziója az örömteli hétvégék elmaradhatatlan kísérője. Édesre hangolt, finoman gyümölcsös illat, frissítően bizsergető buborékok, kis maradék cukor – a tökéletes recept szombat-vasárnap délutánokra, estékre, sőt, reggelekre. És, ha jobban belegondolunk, hétköznapokra is.