Ászári borvidék

Ászár-Neszmélyi borvidék

Aszar-Neszmely borvidek terkep

A borvidék története

A Dunántúl északi részén lévő, a Vértes, a Gerecse és a Duna által határolt, az Észak-Dunántúli szőlőtermelő tájba tartozó Aszár-Neszmélyi borvidék szőlőtermesztése közel kétezer éves múlttal rendelkezik. A borvidék területén már római korban megkezdték a szőlőtermesztést. Később a középkorban a környéken virágzott a szőlőtermesztés, erről tanúskodnak a Neszmély és Dunaalmás környékére látogató királyaink (Zsigmond, Ulászló, V. László) feljegyzései. Később az uradalmi és jobbágy-paraszti szőlő- és bortermelés biztosította a borvidék jó hírét. Azonban török hódoltság idején a lakosság számának csökkenésével, jelentősen lepusztultak a szőlőtőkék. A török hódoltság után, a XVIII. század végére Ászár és környéke ismét jelentős szőlőtermelő vidékké vált. Az itt készült borok magas savtartalma lehetővé tette a hosszabb szállítást is, így jelentős mennyiségben vitték külföldre is. A nemzetközi ismeretséget tovább javította, hogy itt alakult ki a XIX. század második felében az Eszterházy család Csákvári Uradalmának híres ászári mintaszőlészete és pincészete. A XIX. század végén az országszerte pusztító filoxéra-járvány itt is komoly károkat okozott a szőlőben, egyben a fajtaszerkezet megváltozását is előidézve. A II. világháború után a termelési és minőségi problémák olyan szintűre nőttek, hogy a terület 1959-ben elvesztette borvidék rangját, amelyet – az új telepítéseknek köszönhetően – 1977-ben visszaszerzett. 2009-ben az Ászári-Neszmélyi borvidéket átkeresztelték Neszmélyi borvidékre. Az utóbbi évtizedekben a szőlőtermesztés korszerűsítése a borminőség jelentős javulását és a borvidék rangjának növekedését eredményezte. Napjainkban három jól elkülöníthető körzetben folyik a termelés, az Ászári, a Neszmélyi és a Tatai körzetben.

Ászár-Neszmélyi borvidék adatai

A borvidék összes területe 1432 ha, nagyobb része I. osztályú dűlő.

A borvidékbe tartozó települések száma: 23

KÖrzetek

A borvidékhez a következő települések szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei tartoznak Ászári, Neszmélyi, Tatai körzetek.

Ászári körzet:
Ászár, Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér,  Nagyigmánd , Vérteskethely, Bakonyszombathely

Neszmélyi körzet:
Baj, Bajót, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Kesztölc, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Neszmély, Nyergesújfalu, Mogyorósbánya, Süttő, Szomód, Tát, Vértesszőlős

Tatai körzet:
Tata

A borvidék klímája és talaja

A terület dombvidéki jellege, a Kisalföld felől érkező meleg áramlatok és a Duna hatása mellett, a mérsékelten nedves-hűvös éghajlata, a kiegyenlített csapadékeloszlás és az országos átlaghoz képest valamivel kevésbé napsütéses jellege kedvez az illatokban és zamatanyagban gazdag borok előállításának. Ezt segíti elő a főként márgán és löszön kialakult barna erdőtalaj is, ami kiváló alapot biztosít a minőségi borok előállításához.

jellegzetes Fajtái

Az Ászár-Neszmélyi borvidéken szinte kizárólag fehérborszőlő-fajtákat termesztenek, termesztettek. A legnagyobb területen termesztett fő fehér szőlő fajták közé tartozik: a Chardonnay, az Olaszrizling, az Ezerjó, a Rizlingszilváni (Müller-Thurgau), a Zöld Veltelini, az Irsai Olivér, a Cserszegi Fűszeres, a Tramini és Ottonel Muskotály, de kezd terjedni a Sauvignon Blanc, a Rajnai Rizling és a Leányka.

Hagyományosan nagy területen termesztették itt a Budai FehérSárfehér, a Mézes Fehér, a Budai Zöld, Zöldszilváni és Juhfark fajtákat is, de mára csak nyomaik maradtak.

A kék szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet SauvignonPinot Noir és a Merlot fordulnak elő, de ezek annak ellenére, hogy az utóbbi években borvidéken újra éledezni kezd a kék borszőlő termesztés, így is elsősorban inkább rozék alapanyagaként vannak felhasználva, mivel a vörösborok nem jellemzőek a vidékre.

A borvidék borstílusa

Az Ászár-Neszmélyi borvidék talaj- és klimatikus adottságai a könnyű sav-gazdag üde fehérborok készítésének kedveznek. Az Ászár-Neszmélyi borvidék borai általában reduktív karakterűek, szárazak, élénk savtartalmúak, savban gazdagok, illatban finomak. A borok fiatalon adják a legjobb tulajdonságaikat. A borvidéken általános az acéltartályban történő hűtött erjesztés és a szintén tartályos, rövid ideig történő érlelés. Az Ászár-Neszmélyi az utóbbi évek egyik legkeresettebb borvidéke. Az innen származó borok igen jól használhatóak a gasztronómiában. A finom savak, és a kedves gyümölcsösség, a kezdő borkóstolók számára is könnyen érthető, kellemes borokat eredményez. Az innen származó borok saláták, zöldségfélék, fehér húsú halak ideális kísérői lehetnek.

Ászári borok