A borászatról

A borászatról

Mivel Ászár egykor borvidék volt, amit méltó módon kiérdemelt, így nagy hagyománya van a településen és környéken a borászkodásnak. Ez az érzés lángolt fel bennem mikor elkezdtem készíteni első boraimat és a gyerekkori álmaimat megvalósítva, – a kiöregedő borászoktól átvéve tudásukat és tapasztalatukat – szeretném tovább vinni az ászári borkészítés hagyományait.

Rólam

Már gyerek koromtól fogva megismerkedtem a szőlő varázsával. Nagyapám által sok időt töltöttem a szőlő területeken és végeztük a nem mindig könnyű szőlő munkákat. Ekkoriban csak a család számára készítettük borokat saját kedvtelésből. Mivel a borkészítés egyre inkább kiforrta magát jobban beleástam magamat a témába. Az iskoláimat más területen szereztem meg, gépész és inforamtikus végzettséggel, de ez csak hozzájárult a szőlő hatékonyabb műveléséhez és a borászat jobb ellátásához. A borászati képzés segített tovább fejlődnöm, hogy jobb és izgalmasabb borokat készítsek.

2015-ben építettük ki a Petőcz borászatot és a hozzá kapcsolódó vendéházunkat. Ebben az évben készítettünk először a nagyközönség számára is elérhető palackos termékeket. Azóta több irányvonalat is kipóbáltam, a fahórdós érleléstől kezdve a reduktív technológiág. Terveim szerint a pezsgőkészítés lesz a következő kihívás aminek nekiveselkedek.

petocz-gabor-aszari-borasz

“A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt,

félti, gondozza, mint gyermekét,

majd elérkezvén a várva-várt pillanathoz,

kellő tisztelettel kóstolja az új termést.”

Hamvas Béla

kóstolja meg boraikat

ászári borvidék

A Dunántul északi részén lévő Ászáron és környéken a szőlőtermelés és a borkészítés közel 2000 éves múlta tekint vissza. Mind a középkorban mind a XVIII-XIX században virágzott itt a szőlőtermelés, így az Ászári borvidék egészen a XX. század második feléig megkerülhetetlen tényezője volt a Magyar borkészítésnek. Szerencsére a XXI század ismét pozitív változásokat hozott.

Vendégház

Új építésű vendégházunkban két külön bejáratú korszerűen felszerelt 2 szobás apartman várja a kedves vendégeinket (apartmanonként max 4 főt). Az apartmanok mellett egy közösségi helyiség és egy kemencével ellátott fedett terasz várja a társalogni, borozni vagy grillezni vágyókat.