A borászatról

A borászatról

Mivel Ászár egykor, kiváló adottságainak köszönhetően, önálló borvidék volt, a településen és környékén a borászkodás komoly múltra tekint vissza. Ez a gazdag hagyomány indított el utamon, amikor gyerekkori álmomat megvalósítva első boraimat palackba töltöttem. Célom, hogy a pincekulcsot már a szögre akasztott öreg borászok tudására, tapasztalataira építve tovább gazdagítsam az ászári borkészítés történetét.

Rólam

A szőlő varázsa már gyerekkoromban magával ragadott. Nagyapám mellett sok időt töltöttem az ültetvényekben, végeztem a gyakran nem könnyű szőlőmunkákat. Ekkoriban azonban még csak a család és a magunk örömére készítettük borainkat. Ahogy aztán a kezdeti érdeklődés egyre jobban erjedni kezdett bennem, mélyebbre és mélyebbre ástam magam a borkészítés tudományában. Bár az iskolapadban mást tanultam, és gépész-informatikus lettem, a szabadidőmben elvégzett borászati képzések hozzásegítettek ahhoz, hogy jobb, izgalmasabb borok kerüljenek ki a kezem alól.

2015 fontos mérföldkő volt az életünkben. Ekkor adtuk át a Petőcz borászatot és a hozzá kapcsolódó vendégházat, valamint ugyanebben az évben léptem a nagyközönség elé boraimmal. Kíváncsi és kísérletező borásznak tartom magam, az indulás óta kipróbáltam már a reduktív és a hordós borkészítést is, a következő kihívás pedig, amelynek nekiveselkedek, a pezsgőkészítés lesz.

petocz-gabor-aszari-borasz

“A bor lényege az ember, aki termeszti a szőlőt,

félti, gondozza, mint gyermekét,

majd elérkezvén a várva-várt pillanathoz,

kellő tisztelettel kóstolja az új termést.”

Hamvas Béla

Kóstolja meg boraikat

ászári borok

A Dunántul északi részén lévő Ászáron és környéken a szőlőtermelés és a borkészítés közel 2000 éves múlta tekint vissza. Mind a középkorban mind a XVIII-XIX században virágzott itt a szőlőtermelés, így az Ászári borvidék egészen a XX. század második feléig megkerülhetetlen tényezője volt a Magyar borkészítésnek. Szerencsére a XXI század ismét pozitív változásokat hozott.

Vendégház

Új építésű vendégházunkban két külön bejáratú korszerűen felszerelt 2 szobás apartman várja a kedves vendégeinket (apartmanonként max 4 főt). Az apartmanok mellett egy közösségi helyiség és egy kemencével ellátott fedett terasz várja a társalogni, borozni vagy grillezni vágyókat.