Petőcz Pincészet

ászári Látnivalók

A Bakony kapujában található Ászáron és környékén mind a pihenésre, mind az aktív kikapcsolódásra vágyók megtalálhatják a megfelelő időtöltési lehetőséget. Egyfelől a bor iránt érdeklődők több pincészet kínálatából válogathatnak, akár Ászár környékén maradnak, akár északra indulnak el a Neszmélyi borászatok irányába, akár dél-keleti irányba a Móri borvidék felé. A természetet kedvelők számára elérhető közelségben van a Bakony, melyet számos túraösvény segítségével közelíthetnek meg. A kultúrát kedvelők számára pedig mind Ászáron, mind a közelben lévő Kisbéren, Csatkán, Jásdon vagy Tésen lévő történelmi épületek, emlékművek, látnivalók szolgáltatnak programot.

Ászár

aszar cimer

ÁSZÁR-NESZMÉLY BORVIDÉK

Az ászári régió (az Ászár – Neszmély – Bársonyos történelmi borvidék része) a Bakony északi kapujában fekszik. Középkori hagyományokkal rendelkező, nagy múltú borrégió. Az itt termelt borok a XVII. századtól kezdve nyújtanak élvezetet az ide látogató és ünnepelni vágyó embereknek. A XIX. század második felében az Esterházy Csákvári Uradalom híres mintaszőlészete és pincészete itt jött létre, és messzi földön hírnevet szerzett a vidéknek.

Az utóbbi évtizedekben a szőlőtermesztés korszerűsítése a borminőség jelentős javulását és régió rangjának növekedését eredményezte.

Bakony

Komárom-Esztergom megye délnyugati részét, mely Ászárt és a hozzá kapcsolódó kistérséget foglalja magában, nem véletlenül hívják a Bakony Kapujának, hiszen a Bakony-hegység északi kapujában fekszik. A kistérség központja Kisbér városa, amely mind a Bakony, mind pedig a Vértes felé megnyitja az utat.

A környékről rengeteg túraútvonal és túraösvény elérhető bármelyik hegységet is szeretné bejárni az idelátogató.

JÁSZAI MARI HÁZa

A Nagyasszony emlékét őrző állandó kiállítás abban a házban nyílt meg 1976-ban, ahol született, vagy ahogy naplójában írta: “1850-ben voltam kénytelen megérkezni e földre, ebben a zord formában, mely én vagyok.” A felújított épületet és kiállítást 2006. április 13-án nyitották meg. 105 évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon választották a művésznőt a Nemzeti Színház örökös tagjává. A három helyiségből kettőben a falusi élet jellegzetes tárgyai láthatók, míg a harmadik szobában Jászai Mari gazdag életútjának legfontosabb állomásaival ismerkedhet meg a látogató.

MINI SKANZEN ÁSZÁR

Ászáron, a Jászai Mari emlékház melletti téren, mini skanzen épült, amely huszonkét makettel mutatja be a Dunántúl és a Bakony térség népi építészetét.

A csaknem ezerötszáz négyzetméteres zöld területen huszonkét épület, többek között lakóházak, szélmalom, kovácsműhely, templom kicsinyített mása kapott helyet.

CSATKA

Szeptember 8, Kisasszony napja. Csatkán megélénkül ekkor az élet, mert azon túl, hogy egy zarándok és búcsújáró hely a kápolna, ez egyben a Csatkai Cigánybúcsú ideje is. Több országból érkeznek a cigányok, hogy leróják a tiszteletüket a kápolnában található Mária szobor előtt. Ez egyben az ideje a megemlékezésnek is, az eltávozott családtagok emlékére gyertyát gyújtanak. A nap folyamán több alkalommal van mise, amelyek között van, amit lovári nyelven tartanak.

jásdi kápolna

A kápolnát gróf Zichy István építtette a régi fakápolna helyébe 1837-ben. Belül Keszthelyi Gyulafestő freskói és a kegyszobor található. A Jásdi szentkútról 1814. évi leírásban olvashatunk először, mai kápolnája 1825-37 között készült barokk-rokokó stílusban a korábbi fakápolna helyén. (műemlék jellegű.) A keresztény szentkút 600 évnél is régibb, egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban. A freskóit Károly Gyula festőművész készítette. A 6 m magas bolgár mészkőből készült Mária szobor, Braun János szobrász alkotása. Az újkori építések: kálvária és a szembemiséző oltár 1961 – 1980 között készültek.

JÁSDi VÍZIMALOM

Egy 100 éves vízimalom, amely a 70-es évek elején még működött, a gépek jelentős része eredeti formájában megtekinthető, a malomkerék újonnan épített, működőképes. Ha a régi dolgok mellett az állatokat is kedvelik, ismerkedhetnek portánkon fjord lovakkal, sőt akár fel is ülhetnek ezek hátára, vagy kocsikázhatnak a környéken, vagy simogathatnak kecskéket, vietnámi malacokat és egyéb apró jószágokat.

TÉS

Valaha négy szélmalom működött a faluban. Tésen több szélmolnár is dolgozott. A ma is működőképes Helt malmot 1840-ben építette Pircher János malomács. Népi műemlék. Hat vitorlás szélkerék hajtja. A malomban két pár kő van, 8-as vámra dolgozott, napi négy mázsát őrölt. A malom az 1950-es évek végéig a jó szelet kihasználva – ha kellett éjjel-nappal is – őrölte a gabonát.

Ettől mintegy kétszáz méterre található a műszakilag ugyancsak helyreállított Ozi-féle malom, melyet Ozi János asztalos 1924-ben épített. A malom szerkezete azonos, az eltérés az, hogy az Ozi-malomban csak 1 pár kő van.Hazánknak e két értékes ipari műemléke ma, múzeumként várja a látogatókat, ugyanitt eredeti szerszámokkal egy kovácsműhely is található.

KISBÉRI MINI-MAGYARORSZÁG

A kisbéri Mini-Magyarország parkban olyan híres építmények makettjei tekinthetők meg, mint a szegedi dóm, a kecskeméti Cifra palota, az egri vár, a soproni tűztorony, a tihanyi apátság vagy a hortobágyi kilenclyukú híd. Az építők fontosnak tartották, hogy a megye és Kisbér nevezetességeit is bemutassák, így az esztergomi bazilika, a tatabányai turulszobor vagy a tatai vár mellett a kisbéri hintó, a lovarda és a lóversenypálya tízszeres és huszonötszörös kicsinyítéssel készült makettjei is helyet kaptak a parkban.

Szuper Bor és szállás ászáron

A Bakonyhoz vagy a vérteshez közel keres szállást? Vagy fel akarja fedezni a Neszmélyi borvidéket, vagy akár konkrétan az ászári borokkal szeretne jobban megismerkedni? Bármelyikről is legyen szó, mi szívesen segítünk. Otthonos, rendezett apartmanunkban kipihenhetik a túrázás fáradalmait, pincészetünkben – néhány méterre a szállásunktól – pedig az ászári borok legjavát kínáljuk látogatóinknak! 

petocz boraszat es vendeghaz aszar